Vertrouwenscontactpersoon Dorothé Lip.

Bij Vovem zijn wij verenigd in het plezier van de mooie volleybalsport. Maar Vovem wil daarnaast vooral een plek zijn om samen te komen. Een plek van sociale verbinding, waar je mooie herinneringen met vrienden of vriendinnen maakt. In de sport, de activiteiten en gezelligheid daaromheen, komen ontspanning én ontwikkeling samen. In teamverband inzet leveren, binnen en buiten de lijnen, schept een band en je ontwikkelt je in onder andere samenwerken, doorzetten en respect opbrengen. Zowel naar teamgenoten als naar scheidsrechters en tegenstanders. Want samen maken we de sport. Vovem biedt voor iedereen volleybal, ongeacht achtergrond of overtuiging, van jong tot oud en van recreatief tot prestatieniveau.

Maak jij je zorgen?
In onze vereniging willen we graag dat iedereen zorgeloos kan sporten. Wij kijken naar elkaar om en maken plezier. Maar soms gebeuren er dingen die je geen goed gevoel geven. Vertrouw op je gevoel en kom in actie! Want maar al te vaak durft, of kan, iemand die te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag dat zelf niet. Zie of hoor je iets waarvan je twijfelt of dat wel oké is? Of maak je zelf iets mee wat niet goed voelt? Bespreek het. Je staat niet alleen. Twijfel daarom niet om contact op te nemen, maar laat van je horen.

Wat houdt het in?
Als je een probleem hebt met pesten, alcohol, geweld of ongewenste/seksuele intimiteiten, kan je contact opnemen met de vertrouwenscontactpersoon (VCP), maar ook over iets anders dat je binnen de groep dwars zit en waarvan je het moeilijk vindt om dit te bespreken. Ook als je dingen ziet gebeuren die niet door de beugel kunnen, maar niet het slachtoffer bent, kun je contact opnemen. Alle leden, trainers, coaches, vrijwilligers of ouders kunnen contact opnemen
met de vertrouwenscontactpersoon.

Hoe werkt het?
Als je een melding wilt doen, kan je contact opnemen met de vertrouwenscontactpersoon (VCP). Deze persoon zal een gesprek met je aangaan over het incident, samen wordt besproken wat er is gebeurd. Het gesprek is volledig vertrouwelijk. Vervolgens zal de vertrouwenscontactpersoon samen met je bekijken wat de te volgen stappen zijn en wie wordt ingeschakeld voor eventuele vervolgacties. Dat kan uiteenlopen van enkel een goed gesprek, inschakelen van bestuur, tot benaderen van een (interne) bemiddelaar of het inschakelen van de betreffende autoriteiten. In het geval van strafbare feiten heeft de vertrouwenscontactpersoon wel een meldplicht.
De vertrouwenscontactpersoon is er niet alleen voor slachtoffers, maar ook beschuldigden kunnen hier om verwijzing of advies naar de juiste personen of instanties vragen.

Wil jij contact opnemen? Het mailadres van Dorothé is: vcp@vovem.nl